Офіційний сайт
хокейного клубу "Леви"
ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ
і о
1 Сокіл 30 66
2 Кременчук 30 62
3 Дніпро 30 62
4 Кепіталз 30 55
5 Тризуб 30 18
6 Берсерки 30 7

календар  
плей-оф  



ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ U15 відкрити

ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ U13 відкрити

ЖІНКИ відкрити

ЛЬВІВСЬКИЙ ХОКЕЙ

15.04.2023
Зірки НХЛ з українським ДНК у проекті Спортивний Родовід


18.02.2022
Львівська мерія погодила будівництво льодової арени на околиці міста


17.01.2022
У Львові планують збудувати «Льодову Арену». Щo вiдoмo прo нoвий кoмплeкс


Новини клубу

А що Ти збудував за 14 років? Чому міські чиновники проти льодової арени у Львові

08.10.2020

Готелі, ресторани, паби – під усі ці комплекси львівські депутати завжди виділяють земельні ділянки, а от для спортивної громади Львова максимум можуть зробити дитячий спортмайданчик. Але це й не дивно, каже у коментарі Galnet членкиня громадської «Народна дія Львів» Ірина Юзик. Вона впевнена, що якщо брати до уваги господарку ЛМР, то у нас сьогодні проблема не з ділянками, а з їхнім розподілом.

«Коли у нас є якась вільна територія, то її одразу віддають в оренду. Ми маємо у центрі Львова багато хороших територій, які би могли бути громадськими просторами, а наші депутати та чиновники могли б правильно ними розпорядитись, а не наживатись на цьому. До прикладу, є декілька об’єктів у центральній частині міста, які дуже схожі між собою: проспект Шевченка, 3, площа Галицька, 15 – там є велика територія, яка може бути хорошим громадським простором. Біля Міцкевича, де роками стоять руїни. Але це величезна територія у центрі міста! Можна ж там зробити щось для громади. Чому там має бути новий готель?! До того ж, біля готелів одразу виростають ресторани та паби з вуличними майданчиками. Замість того, щоб будувати для громади – усі будують задля власної наживи», – обурюється у коментарі Galnet Ірина Юзик.

На початку лютого 2020 року управління спорту ЛМР створило школу зимових видів спорту та розпочало набір тренерів. Однак де у Львові професійно займатимуться учні – досі невідомо, адже власної льодової арени у місті немає. Міська влада Львова не зацікавлена у тому, щоб розвивати соціально-спортивну інфраструктуру, – пояснює у коментарі Galnet керівник ГО «Інститут соціології міст» Михайло Яворський. Чоловік каже, те, що у нас є – це все залишки радянщини, які міська влада перебудовує або недобудовує.

«У нас спортивна інфраструктура у жахливому стані! Планували до «Євробаскету» робити арену, але перенесли будівництво з України через війну і ця арена до сьогодні не будується. Була пожежа на СКА, частина СКА згоріла і до сьогодні вона не відновлена. «Арена Львів» недобудована, але на ній відбуваються матчі. Стадіон «Україна» у жахливому стані: там окрім газону нічого немає, вболівальники фактично не мають де сидіти, бо все поламане та брудне. Та навіть сам доїзд до стадіону бажає мати кращий вигляд. У нас є єдиний нормальний аквапарк, де є хороший басейн, але це приватна власність, а не надбання міста. Так само і з льодовою ареною, у нас влада міста не працює над тим, щоб розвивати об’єкти соціально-спортивної інфраструктури. Так, у нас почали будувати спортивні майданчики, але це не для професійного рівня, а для дітей, які у дворах: щоб мали де займатися. Але чому затягують з льодовою ареною? Чому затягують із Палацом спорту на Сихові? Це все пусті обіцянки. У нас міська влада не зацікавлена у тому, щоб будувати спортивні арени. Мерія мала б навпаки допомагати та дотувати спортивні види спорту, бо це наші діти, наше майбутнє. У міста є гроші на спорт. Коли міська влада хотіла попіаритись на ФК «Карпати», то другим рішенням сесії виділили 50 мільйонів гривень, то чому льодову арену не побудують?», – обурюється у коментарі Galnet Михайло Яворський.

До слова, і будівництво Палацу спорту в улюбленому районі мера – Сихові, теж дедалі більше схоже на чергову аферу з відмиванням грошей. Ще у березні 2018 року Львівська міська рада поставила перед собою завдання: у Львові має бути новий спортивний комплекс на Сихові. Так члени виконкому і постановили збудувати на Сихові спортивний комплекс для ігрових видів спорту. У цьому комплексі мали б бути майданчики для занять регбі, гандболом, волейболом та баскетболом. Дах будівлі мали використовувати як гірку для катання на лижах та санках, а всередині мав би бути великий басейн для водних видів спорту. У просторому залі Палацу мали обладнати майданчик для проведення концертів та конференцій. Виконком навіть прийняв рішення №316, яким надав містобудівні умови і обмеження ЛКП «Спортресурс» для будівництва спорткомплексу. Відповідно до рішення, для будівництва комплексу виділили величезну земельну ділянку площею 1,8700 гектарів на проспекті Червоної Калини. Вже у липні 2018 року Кабінет Міністрів України виділив субвенцію у розмірі 27 мільйонів гривень «на будівництво Палацу спорту на житловому масиві Сихів у м. Львові». У жовтні 2018 року Львівська міська рада утворює окреме комунальне підприємство – ЛКП «Палац ігрових видів спорту». Цьому підприємству надається виключне право замовляти та супроводжувати будівництво і обслуговування Палацу спорту. У листопаді 2018 року це ЛКП оголосило тендер для визначення генпідрядника на будівництво спорткомплексу. Очікувана вартість робіт, згідно із заявкою, – 961 мільйон 744 тисячі гривень. Водночас Кабмін, за рішенням міжвідомчої комісії Міністерства молоді та спорту, приймає рішення про додаткове виділення на цей об’єкт ще 27 мільйонів гривень. Таким чином, з 2018 року на будівництво Палацу спорту на Сихові уже було передбачено 54 мільйони гривень. Незважаючи на гарантований внесок держави, у грудні 2018 року ініціатори тендеру скасовують торги. Тому сьогодні – ні Палацу спорту, ні грошей.

Журналістка Galnet поспілкувалась із директором ЛКП «Спортресурс» Ігорем Самотієм, який у коментарі каже, що його комунальне підприємство займається капітальним ремонтом спортивних вуличних майданчиків, які передбачені у весняно-літній період, але точно не для зимових видів спорту.

«На 2020 рік ЛКП «Спортресурс» має відремонтувати по одному мультифункційному майданчику у кожному районі міста. Вартість одного такого майданчика – від 1,5 мільйона гривень. Мультифункційний майданчик – це мінімум три види спорту, або міні-футбольні поля зі штучною травою і з зоною для вуличних тренажерів та воркауту. Майданчик призначений для гри у футбол, баскетбол, бадмінтон. Що ж до тренажерів, то до них інструкції як такої не потрібно, тому що самі тренажери інтуїтивно зрозумілі», – пояснює у коментарі Galnet Ігор Самотій.

І знову майданчики і нічого більше. Повністю відсутня державна підтримка у спорті, каже у коментарі Galnet Олександр Майко. Він має спортивні розряди у гірських лижах, фехтуванні, плаванні, а також він суддя у стренфлексі.

«Нам обов’язково потрібний льодовий палац! Наші держслужбовці віддають перевагу торговим центрам, ресторанам, пабам, де вони можуть заробляти великі гроші. Але чому ніхто не хоче розвивати спорт!? У нас повністю відсутня державна підтримка у спорті. У нас є подачки від меценатів у вигляді спортивних майданчиків, але немає жодної підтримки дітям, які хочуть займатися спортом і немає людей, які б тих дітей тренували. Без льодового палацу не буде професійних спортсменів і тренерів, відповідно, не буде секцій, де будуть правильно ставити техніку і навчати, а згодом просто не буде кому відстоювати честь України на світовому рівні. Сьогодні у нас міська рада створює видимість роботи. І це дуже смішно, що у такому великому місті немає елементарних речей. У Львові залишились роледроми часів Австрії, які зараз перебудовані під інші потреби. І дуже дивно, що у нас намагаються розвивати спорт приватники, а не держава. Коли у нас є інвестор, то одразу виникають умови від міських чиновників. Спорт – це неприбутковий бізнес, це ідейна річ, яка дає розвиток нації. Тут треба думати не з точки зору інвестицій», – пояснює у коментарі Galnet Олександр Майко.

І замість того, щоб представити міську стратегію розвитку зимових видів спорту, заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач займається передвиборчим «брудом» або збирає електорат за допомогою діджиталізації. Чи то з власної ініціативи, чи з подачі міського голови Андрія Садового – можемо тільки здогадуватись. У своєму відеоблозі чиновник і партії згадує, і СТРЦ «Спартак» увагою не оминає.

Тому, нагадаємо: ще у 2008 році Львівська облрада вирішила продати будівлі занедбаного спортивного комплексу «Спартак» на вулиці Мазепи у Львові. Переможцем конкурсу стала «Львівбудмакс-інвест». Згідно з умовами договору, компанія-переможець конкурсу зобов’язана збудувати льодовий палац з трибунами та спортзал, які би відповідали вимогам проведення міжнародних змагань. У березні 2017 року виконавчий комітет Львівської міськради затвердив детальний план території мікрорайону «Голоско» у Львові. При цьому виконком відмовив забудовнику, який планував звести на території колишнього спорткомплексу «Спартак» багатоповерхівки. І от зараз СТРЦ «Спартак» змінив детальний план цієї території і вже почав будувати льодову арену, яка, за словами адміністрації комплексу, буде стандартних розмірів. У міській раді Львова повідомили, що містобудівні умови та обмеження, які стосуються льодової арени, уже надали. Проте зміни у детальний план території були внесені вчасно.

Додамо, що ще 17 липня цього року у мережі оприлюднили презентацію другої черги будівництва спортивно-торговельно-розважального центру «Спартак», що на Гетьмана Мазепи, 1Б у Львові. Але наразі будівництво зупинили.

«Спорудження другої черги СТРЦ «Спартак» розпочали у вересні 2019 року, на підставі чинного договору оренди земельної ділянки. Водночас, у вересні цього ж року забудовник своєчасно та повністю надав ЛМР усі необхідні документи для продовження договору на наступний термін. Договір оренди земельної ділянки закінчився 1 січня 2020 року і досі його не продовжили. На виконавчому комітеті ЛМР наше питання відклав особисто міський голова Львова. Під час карантину це питання ЛМР було не на часі, а зараз вже літо і пора відпусток. При цьому забудовник далі сплачує вартість орендного користування, не маючи можливості зараз продовжувати будівельні роботи внаслідок відсутності договору. Таким чином вже протягом шести місяців місто не дає юридичної змоги будувати Льодову арену та інші інфраструктурні елементи проекту», – розповідає у коментарі Galnet керуюча менеджерка СТРЦ «Спартак» Роксолана Пиртко.

У Львові завжди говорять, що арена якась та й буде, але до сьогодні від міста нічого немає, за 14 років міський голова так нічого і не збудував, обурюється у коментарі Galnet Андрій Марич

«За 14 років каденції Андрія Івановича жодного катка у місті не збудували і умов для занять льодовими видами спорту не створили. Не знаю як вам, а мені як спортсмену – соромно за таке. Нехай інвестор будує каток, де будуть займатися діти, а місто дає пільгову оренду, підписується меморандум про співпрацю і таке інше. Або, якщо місто так дбає про спорт і за своїх мешканців, у тому числі й про мене – будуйте комунальну льодову арену!Але є договір купівлі-продажу будівель занедбаної бази «Спартак», де було передбачено будівництво льодової арени. Інвестор декларує будівництво льодової арени у другій черзі об’єкту. З відеосюжету Зубача мені стає зрозумілим, що льодової арени/катка не буде, оренду землі збільшують у 2 рази, там буде комерція, а не спорт», – обурюється у коментарі Galnet Андрій Марич.

Прикро, що напередодні виборів, виключно в межах свого політичного піару, кандидати використовують спортивно-торгово-розважальний комплекс «Спартак» – каже у коментарі Galnet директор ТзОВ «Львівбудмакс-Інвест» Орест Макогоненко.

«Дуже прикро, що напередодні виборів, виключно в межах свого політичного піару, кандидати використовують спортивно-торгово-розважальний комплекс «Спартак»: записують на фоні нашого об’єкту коментарі з «фактами», нічим не підкріпленими, з посиланням на вигаданих осіб без прізвищ і посад. За коментарем чи поясненнями до нас ніхто не звертався. Схоже на те, що Львову не потрібна льодова арена, в проєктування і старт будівництва якої ми вже вклали дуже багато коштів, праці, людського ресурсу, ідей та мрій. Якби місто своєчасно продовжило договір оренди землі – ми б вже збудували і відкрили у 2021 році повноцінну Льодову арену. Усі документи є, проєкт є у вільному доступі – з ним можна ознайомитись на нашій офіційній сторінці у Facebook. Причин блокувати будівництво, окрім політичних, немає», – каже у коментарі Galnet Орест Макогоненко.

«У концепції бренду «Спартак» закладені виключно позитивні емоції від спорту, шопінгу, розваг. SPARTAK.CITY не фігурує у передвиборчих перегонах, не співпрацює з жодними кандидатами. До нас зверталися кілька претендентів на посаду міського голови з метою готувати ролики в музичному оформленні спортивно-торгово-розважального центру, із проханням зробити зустріч з виборцями на території, ба більше, навіть без жодного погодження розповсюджували флаєри при вході та паркували розклеєний символікою політичних партій автобус відразу при в’їзді у СТРЦ. Щодня нас відвідує більше 10 000 клієнтів, відтак, зовсім не дивно, що ми є цікавим, успішним проєктом, який кожен хоче використати у своїх цілях. Ми агітуємо виключно за спорт, розваги, задоволення, яскравий шопінг і, звісно ж, за будівництво другої черги – першої льодової арени у Львові».

Свій коментар під «відеоблогом» Любомира Зубача залишила і керуюча менеджерка СТРЦ «Спартак» Роксолана Пиртко:

«Любомир Зубач, ми вважаємо справедливим мати зменшену орендну плату, якщо інвестуємо 2 мільйона доларів США лише в Льодову арену. І також, вважаємо справедливим не будувати Льодової арени, якщо платимо комерційну вартість орендної плати за користування землею. Математика приблизно така: ми мали інвестувати в спортивну інфраструктуру до 2022 року 2 мільйона доларів США. Ви пропонуєте нам сплатити 300 тисяч доларів США до 2030 року. Ще невідомо, хто з львівських політиків нам більше зекономить».












Команда

35 Данило Алексейчук


СТАТТІ

20.11.2017
Український хокей йде на експорт до Росії


26.01.2017
Итальянский пример для Украины и ВЕХЛ


22.05.2015
Мифы и пути спасения украинского хоккея



© Хокейний клуб "Леви" (Львів). Всі права захищено. 2008 - 2024. Update cookies preferences


-->